Free Joomla Template HOSTSUN HostMonster Reviews

Blackphone | Τώρα και στην Ελλάδα!

blackphone στην ΕλλάδαΤο πρώτο τηλέφωνο που σχεδιάστηκε για ασφαλείς επικοινωνίες. Με το λειτουργικό του σύστημα PrivatOS μπορεί να πραγματοποιεί ασφαλείς κλήσεις, να στέλνει κρυπτογραφημένα μηνύματα και να σερφάρει στο ίντερνετ με απόλυτη μυστικότητα. Στα πλαίσια του ντόρου που εκδηλώθηκε με τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών από την αμερικανική NSA, οι εταιρίες Silent Circle και Geeksphone ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν και να συνδυάσουν ένα καλό hardware με ό,τι καλύτερο μπορεί να μας προσφέρει στον τομέα της ασφάλειας της ιδιωτικής ζωής η software κοινότητα. Κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκε το Blackphone. Μία Android συσκευή με μία HD οθόνη 4,7 ιντσών τεχνολογίας IPS, 2GHz τετραπύρηνο επεξεργαστή, 16GB εσωτερικής μνήμης, 8 megapixels κάμερα και φυσικά LTE. Λίγο-πολύ ό,τι είναι διαθέσιμο σε ένα καλό smartphone.

Το εν λόγω κινητό τρέχει λειτουργικό σύστημα PrivatOS, ένα υβρίδιο του Android το οποίο είναι εξοπλισμένο με όλων των ειδών τα καλούδια που θα κάνουν την επικοινωνία μας πιο ασφαλή. Η αλήθεια είναι ότι περισσότερο δίνει τη δυνατότητα επέμβασης στο χρήστη, παρά αυξάνει την ασφάλεια αυτή καθεαυτή. Έτσι, έρχεται εξοπλισμένο με προεγκατεστημένες εφαρμογές όπως το Silent Phone, μία εφαρμογή που προσφέρει μία peer-to-peer κρυπτογραφημένη VoIP επικοινωνία, το Silent Text που προσφέρει το ίδιο επίπεδο κρυπτογράφησης στην ανταλλαγή μηνυμάτων και το Silent Contacts που κωδικοποιεί την πρόσβαση στις επαφές σας από οποιαδήποτε εφαρμογή προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτές. Ας σημειωθεί ότι όλες αυτές οι εφαρμογές είναι διαθέσιμες στο AppStore και στο Play Store, επί πληρωμή φυσικά, ενώ στο Blackphone είναι δωρεάν για δύο χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι οι κρυπτογραφημένες επικοινωνίες, είτε φωνής είτε γραπτές, προϋποθέτουν ότι και ο αντισυμβαλλόμενος διαθέτει ομοίως τις εφαρμογές Silent Phone και Silent Text. Έτσι, η Silent Circle, με κάθε αγορά ενός Blackphone, προσφέρει έναν χρόνο δωρεάν τις υπηρεσίες αυτές σε τρεις συνδρομητές που θα επιλέξει ο χρήστης. Έτσι, μπορείτε να προσφέρετε την υπηρεσία εκεί που εσείς κρίνετε ότι η επικοινωνία σας πρέπει να διέπεται από μεγαλύτερη ασφάλεια, όπως για παράδειγμα με την οικογένειά ή τους συνεργάτες σας. Μετά το πέρας του έτους, θα κληθούν να πληρώσουν δέκα δολάρια για τη συνέχιση της υπηρεσίας. Εκτός αν θέλουν φυσικά να αγοράσουν και εκείνοι ένα Blackphone, κάτι στο οποίο αποβλέπει και η Silent Circle.

Δεν είναι όμως μόνο οι φωνητικές ή γραπτές επικοινωνίες που βρίσκονται στο μικροσκόπιο. Και τα δεδομένα που ανταλλάσσουμε με το κινητό μας είναι εκτεθειμένα σε πολλών ειδών εφαρμογές που επιθυμούν να αντλήσουν στοιχεία, είτε από δόλο είτε για στατιστικούς λόγους. Έτσι, η Silent Circle διαθέτει μαζί με το Blackphone την εφαρμογή SpiderOak, που με τη σειρά της προσφέρει 5GB κρυπτογραφημένου backup, καθώς και την εφαρμογή Disconnect που αναλαμβάνει να κρατήσει τις αναζητήσεις μας στο Google και άλλες μηχανές αναζήτησης μακρυά από τα... περίεργα μάτια.

Μία ακόμα λειτουργία που επιτελεί το PrivatOS είναι να κλείνει αυτόματα το Wi-Fi κάθε φορά που βρίσκεστε εκτός σπιτιού ώστε να αποτρέπονται όποιες Wi-Fi - based επιθέσεις. Επίσης γίνεται καταγραφή όλων των διαθέσιμων trackers που υπάρχουν και εμποδίζονται οι ανεπιθύμητες διαφημίσεις όλων των τύπων. Φυσικά, δεν θα σταματήσουν να σας εμφανίζονται διαφημίσεις στο κινητό, αλλά θα σταματήσουν να έχουν πρόσβαση στα ευαίσθητα δεδομένα σας.

Κλείνοντας, να πούμε, πως φυσικά ό,τι κλειδώνει ξεκλειδώνει, και το ίδιο υποστηρίζει και ο CEO της Silent Circle Mike Janke, λέγοντας πως «δεν υπάρχει 100% ασφαλές τηλέφωνο και δεν υπάρχει και NSA-ασφαλές τηλέφωνο». Η εταιρία του διαθέτει το μεγαλύτερο κομμάτι του κώδικά της στην open-source κοινότητα ώστε να εντοπιστούν οι όποιες αδυναμίες και να γίνουν οι παρεμβάσεις όπου πρέπει.

Οι προπαραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει στο site του Blackphone και η τιμή του ανέρχεται στα 629 δολάρια. Οι παραδόσεις θα αρχίσουν τον Ιούνιο του 2014 και η εταιρία ποντάρει στο γεγονός ότι προσφέρει μαζί με το τηλέφωνο, όπως η ίδια ισχυρίζεται φυσικά, υπηρεσίες αξίας άνω των 850 δολαρίων.

geeksphone-blackphone-1